Selamün Aleyküm arkadaşlar!
Hepimiz vücudumuzun harikalarını merak ediyoruz değil mi? İşte bugün, vücudumuzun en önemli sistemlerinden biri olan "Destek ve Hareket Sistemi" hakkında konuşacağız. Bu sistem sayesinde koşabilir, zıplayabilir ve halay çekebilirsiniz!
İskelet: Vücudumuzun Temel Çerçevesi
İskelet, vücudumuzun kemiklerinden oluşur ve vücudu dik tutarak hareket etmemizi sağlar.
Başlıca görevleri;
- Vücudumuzu dik tutar,
- İç organlarımızı korur,
- Kan üretiminden sorumludur,
- Kaslar ile beraber vücudumuza şekil verir.
İskelet sistemimizin temel yapıları kemiklerdir. Yani yüzlerce kemik bir araya gelerek iskelet sistemimizi meydana getirirler.
Toplamda 206 adet olan kemikler şekillerine göre;
- Uzun kemikler
- Kısa kemikler ve
- Yassı kemikler olarak üç grupta incelenir.
Kemik Çeşitleri
1- Uzun kemikler
Boyları uzun olan kemiklerdir. Kol ve bacak kemikleri uzun kemiklere örnektir.
2- Kısa kemikler
Boyları ve enleri yaklaşık aynı boyutta olan kemiklerdir. El ve ayak bilek kemikleri kısa kemiklere örnektir.
3- Yassı kemikler
Geniş yüzeyli kemiklerdir. Kafatası, kaburga ve göğüs kemiği yassı kemiklere örnektir.
- 1
İskeletimizi oluşturan kemikler eklem denilen yerlerde birleşerek bizlere hareket kabiliyeti veya vücudumuza esnek bir özellik kazandırırlar.
Eklemler
Eklemler, vücudumuzun hareket etmesini sağlayan önemli yapılardır. Kemikler bir araya gelerek eklemleri oluşturur ve bu noktalarda hareket serbestliği sağlanır. Eklemler, vücudumuzun esnek ve hareketli olmasını mümkün kılar.
Eklemler de kemikler gibi üç gruba ayrılır.
1- Oynar eklemler
Hareket yeteneği fazla olan eklemlerdir. Bizler hareket yeteneğimizin büyük bir kısmını oynar eklemler sayesinde elde ederiz.
Dirsek, diz, omuz, el ve ayak parmakları ile el ve ayak bilekleri oynar eklemlere sahiptir.
2- Yarı oynar eklemler
Hareket yeteneği sınırlı olan eklemlerdir. Omurlar arasında bulunan eklemler bu tür eklemlere örnek verilebilir.
3- Oynamaz eklemler
Hareket yeteneği olmayan eklemlerdir. Kafatası kemikleri arasındaki eklemler ile kalça kemikleri arasındaki eklemler bu tür eklemlerdir.
Kıkırdak doku
Kemiklerin hareket ederken sürtünme sonucunda aşınmasını önlemek amacıyla Allah, eklem yerlerindeki kemik uçlarına kıkırdak denilen bir doku bırakmıştır. Kıkırdak doku yumuşak olduğu için aşınmalar karşı dayanıklıdır. Bu şekilde kemikler, aşınmaya karşı koruma altına alınmıştır.
- 1
Kasların Yapısı
Kaslar, vücudumuzdaki organlardan biridir ve belirli bir şekilde sıralanmış liflerden oluşur. Bu lifler bir araya gelerek kasları oluşturur. Kaslar, sinirler tarafından kontrol edilir ve beyin sinyalleri sayesinde hareket ederler.
Kasların Görevleri
- Hareket Sağlama: Kaslar, kemiklere yapışarak onları çeker ve iterek hareket etmemizi sağlar. Yürüme, koşma, zıplama gibi aktivitelerimizi kaslar sayesinde gerçekleştiririz.
- Kemikleri Koruma: Kaslar, iç organlarımızı ve kemiklerimizi korur. Örneğin, karın kasları iç organları korur ve beli destekler.
- Vücut Şeklini Belirleme: Kaslar, vücut şeklimizi oluşturmada önemli rol oynar. Egzersiz yaparak kaslarımızı güçlendirip şekillendirebiliriz.
- Kan Dolaşımını Düzenleme: Kaslar hareket ettiğinde, kanın damarlar içinde daha etkin dolaşmasını sağlar. Bu da vücudumuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Kaslarımızın bazıları isteğimiz ile çalışır. Örneğin kol ve bacak kasları, parmak kasları, çenek kası isteğimiz il çalışırlar. Bazı kaslar ise isteğimiz dışında çalışırlar. Örneğin kalbimizin kası veya mide gibi iç organların kasları isteğimiz dışında çalışırlar.