Hadi "Bismillah" diyerek bu yeni yapıları görmeye başlayalım 😊.
Bir yıldızın etrafında dolanan sayısız gök cisimleri bulunmaktadır bunlar;
- Gezegenler,
- Kuyruklu yıldızlar,
- Gök taşları gibi farklı yapılardır.
Güneşimiz de bir yıldız olduğu için onun etrafında dolanan sayısız gök cismi mevcuttur. Güneş ve güneşin etrafında dolanan sayısız cisimlerin oluşturduğu sistem Güneş Sistemi olarak adlandırılır.
Güneş Sistemi
Güneş ve gezegenlerden oluşan sistemMerkezde güneşin, etrafında ise sekiz gezegen, sayısız uydu, gök taşları ve kuyruklu yıldızların oluşturduğu sistemdir.
Bu gezegenler sırasıyla; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs gezegenleridir.
A- Karasal Gezegenler
Toprak gibi sert yüzeyleri olan gezegenler1- Merkür
Güneşe en yakın gezegendir. Herhangi bir uydusu olmayan Merkür gezegeninin bir yüzü sürekli güneşe dönük iken diğer yüzü sürekli karanlıktadır bu iki yüz arasındaki sıcaklık farkı oldukça büyüktür.
Ayrıca güneş sistemindeki en küçük gezegen Merkür’dür. Karasal gezegenlerden biridir.
2- Venüs
Güneşe uzaklık bakımından ikinci sırada yer alır. Dünyamız ile hemen hemen aynı büyüklüktedir. Çıplak gözle de görülebilen bu gezegen "Çoban Yıldızı" veya "Seher Yıldızı" olarak da bilinir.
Venüs çok sıcak olduğu için burada yaşam olmadığı düşünülmektedir.
Merkür, Güneşe daha yakın olmasına rağmen Venüs kadar sıcak değildir! Bu duruma Venüs'ün atmosferinde çok miktarda bulunan karbondioksit gazı neden olmaktadır. Karbondioksit gazından dolayı aşırı derecede ısınan Venüs’ün yüzeyinde hiç bitmeyen volkan patlamaları ve sürekli akan lavlar burayı yaşanılmaz hale getirmiştir.
3- Dünya
Yaratılan gezegenler arasında en güzel olanıdır. Güneşe uzaklık bakımından üçüncü sırada yer alan Dünyamız, yaşamın var olduğu bilinen tek gezegendir.
Dünyamızın "Ay" adında bir tane uydusu da bulunmaktadır.
4- Mars
Kızıl gezegen olarak da bilinen Mars, güneşe uzaklık bakımından dördüncü sırada bulunur.
Toprağında çok miktarda demir oksit bileşiği bulunduğu için kızıl renkte görünür.
Merkür, Venüs, Dünya ve Mars "Karasal Gezegenler" veya "İç Gezegenler" olarak adlandırılırlar. Bu gezegenlerin hepsinin toprak gibi sert yüzeyleri bulunur.
Dünya'nın bir tane, Mars'ın ise iki tane uydusu varken Merkür ve Venüs'ün uyduları yoktur.
- 1
B- Gazsal Gezegenler
Gazlardan meydana gelen gezegenler1- Jüpiter
Güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Çok eski zamanlardan beridir bilinen Jüpiter, geceleri parlaklığı ile hemen fark edilir.
79 uydusu olan bu gezegen minik bir güneş sistemini andırır. Kırmızı lekeleri ile ünlü olan Jüpiter’in yüzeyinde yüzyıllardır hiç durmadan esen fırtınalar bulunmaktadır.
2- Satürn
İkinci büyük gezegen Satürn’dür. Halkasıyla ünlü olan bu gezegenin 82 uydusu vardır. Güneş sistemindeki en fazla uyduya sahip gezegen unvanına Satürn’ün sahiptir.
Satürn'ün en ünlü uydusu Titan, Merkür'den bile daha büyük bir uydudur.
3- Uranüs
Güneş sisteminin 7. gezegenidir. 27 uyduya sahip olan bu gezegen diğer gezegenlerin aksine Venüs gibi saat yönüne doğru döner.
Uranüs neden yan yatmıştır?
Uranüs'ün bu olağandışı eğikliğinin nedeni, muhtemelen erken dönemlerde maruz kaldığı büyük bir çarpışmanın sonucudur. Bu çarpışma, gezegenin eksenini dengesiz bir şekilde eğip yan yatmasına neden olmuş olabilir. Bu eğiklik, gezegenin kutup bölgelerinin Güneş'e yönelmesine veya Güneş Sistemi'nin diğer gezegenlerine göre farklı bir dönme şekline sahip olmasına yol açmıştır.
4- Neptün
Güneş sisteminde bilinen en uzak gezegendir. Atmosferinde yoğun olarak bulunan Metan nedeniyle mavi renkte görünür. 14 uydusu ve ince bir halkası vardır.
Neptün, Jüpiter ve Satürn'den sonra en büyük üçüncü gezegendir.
2006 yılına kadar güneş sisteminin 9. gezegeni Plüton'du. Fakat daha sonra bu gezegen cüce gezegen sınıfına alındı.
C- Asteroit ve Meteorlar
Güneş sisteminde yalnızca gezegenler bulunmaz, şekilsiz yapılarda sayısız taşlar da bulunmaktadır.
Güneş sisteminde yer alan bu sayısız taş parçalarına asteroit adı verilmektedir.
Bu kaya parçaları bazen Dünyanın çekim alanına yakalanarak atmosfere girebilirler. Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen bu durumda bazı asteriotler yer yüzüne ulaşır.
Yeryüzüne ulaşan bu asteroitlere gök taşı adı verilir.
Yeryüzüne ulaşmadan yalnızca atmosferde yol alırsa bu durumda meteor şeklinde isimlendirilir.
- 1