logo

Mitoz bölünme sonucunda birbirlerine benzer iki hücre oluştuğunu biliyoruz bu nedenle mitoz bölünme sonucu üreyen tek hücreliler aynı genetik yapıya sahiptirler.

Peki çok hücreli canlılar! Onlar neden birbirlerine benzemezler?

Konumuza Sarı ayakkabılılar köyünün ilginç hikayesi ile başlayalım.

Uzak diyarların birinde “Sarı ayakkabılılar köyü” diye bir köy varmış. Bu köyün bu ismi almasının bir hikayesi de!

Bu köyün ayakkabı fabrikasında tek çeşit ayakkabı üretimi yapılıyormuş çünkü fabrika sahibinin kopyalayabildiği bir tane ayakkabısı varmış o da sarı renkli bir ayakkabıymış.

Köyde herkes sarı renkli, birbirinin aynısı olan ayakkabıları giydikleri için bu köye “Sarı ayakkabılılar köyü” adı verilmiş.

Halk ayakkabıları giymek zorunda kalınca bu durum bazı sıkıntıları da beraberinde getirmiş. Evde, okulda veya camide insanlar ayakkabılarını karıştırıyormuş özellikle namaz çıkışında kim kimin ayakkabısını giydiğini bilemez olunca namazda huşu da azalmış tabii.

İnsanlarda tepki ve huzursuzluklar artmaya başlayınca fabrika sahibi derhal bir toplantı yaparak çalışanları ile sorunu çözmenin yollarını aramaya başlamış.

Ve uzun uğraşlar sonunda çözüm bulunmuş nihayet.

Bu nedenle farklı renk ve tasarımda yeni bir ayakkabı ile bu iki ayakkabı arasında kombinasyonlar yapabilecek bir makine satın alınmış.

Böylece farklı tasarımlarda onlarca çeşit ayakkabı üretilerek halka dağıtılmış.

Yeni üretilen farklı tasarımdaki bu ayakkabılar, köyde kargaşayı bitirmiş. İnsanlar benim ayakkabım nerede derdinden kurtulduğu için huşu ile namaz kıldığı günlere tekrar kavuşmuş.

Eşeysiz üreme

Başlangıçta tek çeşit ayakkabıdan kopyalama yapıldığında tüm ayakkabıların aynı olduklarına dikkat ettiniz mi?

Mitoz bölünmede de benzer bir durum söz konusudur eşeysiz üreme dediğimiz bu üreme biçiminde meydana gelen bireylerin hepsi aynı kalıtsal bilgiye sahip olurlar.

Eşeyli üreme

Çok hücreli canlılarda ise durum biraz farklıdır. Bunların çoğalabilmesi için dişi ve erkek bireylere ihtiyaç duyulur. Erkek ve dişi bireylerden yeni canlı meydana gelmesi ile oluşan üreme türüne eşeyli üreme denir.

Eşeyli üremede özelliklerden bir kısmı anneden, bir kısmı babadan çocuğa geçerek çocuğun karakterlerini belirler.

albatros
Albatros ailesi

Alıştırmalar


İçindekiler
Okuma modu için tıkla