Sizce resimlerde verilen durumlara neden olan şey nedir?
Mikroskobik Canlılar
Çıplak gözle göremediğimiz küçük yaratıklarÇevremizde sayısız canlı bulunmaktadır. Fakat bunların hepsinin boyutlarının aynı olmadığını biliyoruz.
Bazı canlılar (örneğin filler) iri cüsseli iken, bazıları küçücük (örneğin karınca) olabilir.
Bazı canlılar ise çıplak gözle bile görülemeyecek kadar küçüktür. İşte çıplak gözle göremediğimiz kadar küçük olan bu canlılara mikroskobik canlılar denir.
Mikroskobik canlılar yalnızca mikroskop denilen alet ile görülebilir!
Mikroskobik canlılara;
- Bakteriler,
- Maya mantarları,
- Küf mantarları,
- Virüsler,
- Tek hücreli canlılar örnek verilebilir
Bakteriler
E. Coli bakterisi
Bakteriler, hemen hemen her yerde yaşayabilen tek hücreli canlılardır. Bazıları hastalıklara neden olurken büyük çoğunluğu yararlıdır.
Bazı bakteriler fotosentez yaparak besin ve oksijen üretirler.
Virüsler
Canlı olup olmadığı tartışılan küçük varlıklarVirüsler, hücreleri parçalayan ve bölünen mikroskobik canlılardır. Genellikle insanları, hayvanları ve bitkileri enfekte ederler ve çeşitli hastalıklara neden olabilirler.
Virüsler, hücrelerin içine girerek onları kullanarak çoğalırlar ve böylece hastalık belirtilerini oluştururlar. Birçok insan ve hayvan hastalığına neden olan virüsler bulunmaktadır, bu nedenle virüslerle ilgili olarak her zaman dikkatli olmak gerekir. Virüslerin bulaştığı hastalıklara örnek olarak soğuk algınlığı, grip, AIDS ve kuduz gösterilebilir.
Maya mantarları
Otlu peynir
Maya mantarları, sütü yoğurda veya peynire dönüştüren ya da hamurun mayalanmasını sağlayarak ekmek, kek gibi yiyecekleri hazırlamamıza imkan sağlayan mikroskobik canlılardır.
Küf mantarları
Küf mantarları, bir tür mantardır. Küf mantarları, çoğunlukla toprağa veya organik maddelere sahip ortamlarda bulunur ve çoğalabilirler. Küf mantarları, genellikle mikroskobik olabilirler ve insanların gözle görmesi zordur.
- 1