logo

Niçin Nefes Alırız?

Sindirim sistemi konusunda yediğimiz besinlerin kana geçtiğini öğrenmiştik. Kana geçen bu besinlerin enerjiye dönüştürülmesi için besinin yakılması gerekir.

Solunum sistemi ile aldığımız oksijen bu besinleri yakarak enerjiye dönüştürür.

Solunum Sistemi ve Organları

Solunum sistemi, vücudumuzun oksijen almasını ve karbondioksit atmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem; burun, boğaz, gırtlak, soluk borusu, bronşlar ve akciğerlerden oluşur.

4- Solunum Sistemi

fennotlari.com

1- Burun

Solunum sisteminin başlangıç noktası burundur. Burun, havayı

  • filtreleyerek,
  • nemlendirerek ve
  • ısıtarak soluk almayı kolaylaştırır.

4- Solunum Sistemi

www.saglik.news

Burun içinde bulunan kıllar, toz, polen ve diğer yabancı maddeleri havadan alır. Burnun içindeki mukus, havayı nemlendirir ve ısıtır.

2- Yutak

Burundan gelen hava, yutağa geçer. Yutak, yemek borusu ve soluk borusunu birbirine bağlar. Boğazdaki kaslar, nefes alırken ve nefes verirken havanın geçişini kontrol eder.

3- Gırtlak

Yutaktan gelen hava, gırtlaktan geçer. Gırtlak, ses tellerini içerir. Ses tellerimiz, konuştuğumuz zaman titreyerek ses çıkarır. 

4- Soluk Borusu

Gırtlaktan gelen hava, soluk borusundan geçer. Soluk borusu, bronşlara giden ana yoldur. Soluk borusu, yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve 2 cm çapındadır.

5- Bronşlar

Soluk borusundan gelen hava, bronşlara geçer. Bronşlar, akciğerlere giden daha küçük yollardır. Bronşlar, yaklaşık 2 cm çapındadır. 

4- Solunum Sistemi

6- Akciğerler

Bronşlardan gelen hava, akciğerlere geçer. Akciğerler, göğüs kafesinin içinde bulunan iki büyük organdır. Akciğerler, yaklaşık 500 milyon alveol içerir. Alveoller, hava ve kan arasındaki gaz alışverişini sağlar. 

4- Solunum Sistemi

Alveollerde gaz değişimi

  • 1

Alıştırmalar


İçindekiler
Okuma modu için tıkla