logo

Sesin Madde ile Karşılaşması

Otoyolların kenarlarına yerleştirilen büyük bariyerlerin hangi amaçla kullanıldığını hiç düşündünüz mü?

Ses madde ile karşılaştığında çeşitli davranış gösterebilecek şekilde yaratılmıştır. Önceki konularda sesin maddenin tanecikleri sayesinde taşındığına değinmiştik bununla beraber ses madde ile etkileşime geçtiğinde;

  1. Maddeden yansıyabilir,
  2. Madde tarafından tutulabilir ve
  3. Maddeden geçerek diğer tarafa iletilebilir

1- Sesin Yansıması

Ses madde ile karşılaştığı zaman tıpkı aynanın ışığı yansıttığı gibi yansımaya uğrayabilir. Yani ses bulunduğu ortama geri döner. Bu olaya sesin yansıması denilmektedir.

Sesin Madde ile Karşılaşması

Ses yüzeylerden yansıyabilir

Sesin bu özelliğinden çeşitli alanlarda yararlanırız. Örneğin sonar cihazları, ultrason cihazları veya radarlar sesin yansıma özelliklerinden faydalanılarak tasarlanmışlardır.

Sesin Madde ile Karşılaşması

Sonar ile denizin altındaki balık sürülerinin ya da batık gemilerin yeri tespit edilebilir.

2- Sesin Soğurulması

Belki de en ilginç kısmı, sesin bir şey tarafından "emilmesi"dir. Mesela, yumuşak bir battaniye veya kalın bir halı sesi soğurabilir. Bu nedenle, odanızda yumuşak şeyler bulundurmak, sesin yankılanmasını önler ve ortamı daha sessiz hale getirir.

Ses yalıtımı ile dışarıdaki gürültünün içeri girmesi engellenebilir

Ses Bariyeri Nedir?

Otoyol kenarlarına bırakılan ses bariyerleri, otomobillerin çıkardığı sesleri tutarak soğurur böylece otoyol kenarlarında bulunan evler veya parklarda gürültü önlenir.

3- Sesin İletimi

Ses, maddelerden geçebilir. Örneğin, bir masa üzerine vurduğunuzda, titreşimler masanın içindeki atomları harekete geçirir ve bu titreşimler masanın diğer tarafına geçer. Buna sesin iletimi denilmektedir.

Sesin Madde ile Karşılaşması

Alıştırmalar


İçindekiler
Okuma modu için tıkla